Wilt u weten of we nieuwe pups hebben? Onder de rubriek Nieuws vindt u meer informatie. Anders mail of bel ons!

Welkom > Over de Australian Shepherd 

Over de Australian Shepherd 

De geschiedenis van de australian shepherd.

De Australian Shepherd of Aussie komt in tegenstelling tot zijn naam niet uit Australie. De basis voor het nog jonge ras werd gelegd in de verenigde staten. De kleurrijke en veelzijdige Aussie heeft de laatste jaren in Nederland veel bekendheid gewonnen en is regelmatig te zien in de showring en diverse takken van hondensport.

De geschiedenis van het ras begint ergens rond eind 1800, toen inwoners van het Baskenland ( is een regio in Europa. het is gelegen in Spanje en Frankrijk aan de westelijke uitlopers van de Pyreneeen en aan de golf van biskaje) met hun honden en schapen naar Australia en van daaruit ook naar de verenigde staten emigreerden. Ze hadden opvallende 'little blue dogs' bij zich. De Aussie kwam voor het eerst echt in de publieke belangstelling door optredens van Jay Sisler. Hij gaf met zijn Aussies, drietal die spectaculaire kunstjes beheerste, in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw shows tijdens rodeo's in Noord-Amerika. in 1957 werd de Australian Shepherd club of America (ASCA) opgericht, die een eigen stamboekhouding voert en in 1977 een rasstandaard opstelde. Het ras werd in 1991 door de American Kennel Club en in 1996 door de FCI erkend.

De aussie is een middelmatig grote hond, stevig en gespierd maar niet grof of log. Reuen hebben een schofthoogte van 50-58 centimeter, teven meten 45-53 centimeter. Een van de opvallendste kenmerken van de Aussie is zijn kleur. Bleu merle springt vaak het meest in het oog, maar daarnaast komt de Aussie voor in Red merle, zwart en rood, al dan niet met koperkleurige of witte aftekeningen.

De Australian Shepherd is gefokt om op de Amerikaanse ranches te werken met vee, naast schapen ook rundvee en eenden. Aussies zijn atletisch en actief en beschikken over een flinke portie werklust en uithoudingsvermogen. Ze hebben dan ook beslist een uitlaatklep nodig om hun energie kwijt te kunnen.Ze zijn zeer intelligent en oplettend en gemakkelijk te trainen, hoewel het razendsnelle leren en associren  ook een nadeel kan zijn! Aussies zijn sterk gericht op het gezin waarin ze leven. Ze kunnen gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden en zijn vanwege hun gevoeligheid niet altijd even goed bestand tegen druk en opwinding. Ze hebben bovendien tijd nodig om volwassen te worden.

Het ontstaan van de Mini Austalian Shepherd

De meningen verschillen als het gaat om de historie van de Mini-Aussie.
sommigen beweren dat het ras ontstaan is toen Doris Cordova probeerde om een nieuw ras te fokken. Haar hond 'Cordova's Spike' wordt veelal gezien als de oorsprong van de Mini-Aussie. Het is niet eens bekend of hij van oorsprong van het ras Australian Shepherd was.

Een fokprogramma werd in 1968 omgezet waarbij gefokt werd met kleine Australian Shepherds. Deze fokkers streefden ernaar om een precieze kopie te maken van de Australian Shepherd, maar dan een kleiner formaat en zonder het karakter te veranderen. Zij beschouwden de Mini-Aussie alleen als een kleinere variant van de Australian Shepherd. Echter, de Australian Shepherd Club of America en de American kennel Club tolereerden deze variatie in grootte niet en ziet de Mini-Aussie als een apart ras.

De Mini-Aussie is met de naam Minature American Shepherd in mei 2011 opgenomen in de Foundation Stock service van de American kennel Club (AKC), aangevraagd door de Miniature American Shepherd Club of the USA (MASCUSA).

De Miniature Australian Sheherd Club Deutschland e.V. (EMASCD) zijn hier echter geen voorstander van en blijft de Mini-Aussie onder de huidige naam handhaven. Zij zijn bang dat de hond haar identiteit, werklust, temperament en historie als afstamming van de Australian zal verliezen.

In Nederland is er geen club voor de Mini- Aussie.

Er zijn vier bekende plekken om mini aussies te registreren:
- American Stock Dog Registry (ASDR)
- National Stock Dog Registry (NSDR)
- Miniature Australian Shepherd Club of America (MASCA)
- International Miniature Australian Shepherd Club (IMASC)

Voorkomen

De Mini-Aussie heeft een halflange vacht. Deze kan licht golvend of stijl zijn. De vachtkleur is hetzelfde als bij de Australian Sheperd: blue merle, red merle, black, red. Allemaal met of zonder koper en witte aftekening. Het haar rond de ogen en oren mag niet wit zijn. Het haar op het hoofd , voorkant van de voorpoten en buiten de oren is korter dan de rest van de vacht. Het haar bij de achterpoten en rond de nek is vol, de Mini-Aussie heeft een broeken een kraag.

Bij de Mini-Aussie komen er verschillende staart-lengten voor: sommige aussies worden geboren met een volledige staart, sommigen zonder staart en anderen weer met een halve staart ( of ergens tussenin).

De ogen kunnen een combinatie zijn van bruin, amber, hazelnoot, blauw en marmer.

De grootte van de Mini-Aussie varieerd van 35,6 tot 48 centimeter (14t/m 18 inch)  voor een teef. Het gewicht tussen de 9 en 14 kilo. De levensverwachting is 12-13 jaar.

Temperament

De Mini-Aussie is een makkelijk te trainen hond, echter hun intelligentie en drive maken dat de hond consequente gehoorzaamheidstraining moet krijgen en genoeg interessante activiteiten kan ontplooien. Wanneer ze goed gesocialiseerd worden zullen ze in veel omgevingen op hun gemak zijn, mits er genoeg ruimte is om hun energie kwijt te kunnen. Zonder dat kunnen ze nerveus en destructief worden.

Het is van nature een sociale hond die erg gehecht raakt aan zijn  baas. Soms kan dat leiden tot verlatingsangst zonder voldoende training. Mini-Aussies kunnen prima binnen een gezin leven, maar met hun energie en drijflust moet je ze in  de gaten houden bij andere huisdieren en kinderen. Het is belangrijk de hond consequent te leren dat het drijven van mensen niet is toegestaan.

Ze zijn uitermate geschikt als huishond, mits je ze een consequente opvoeding, voldoende uitdaging en beweging geeft.

Gezondheid

De Mini-Aussie kan net zoals de shetland Sheepdog, Old English sheepdog, Duitse herder, Collie en de normale Australian shepherd het MDR1 gen mutatie dragen. Om hierachter te komen zal de hond hierop getest moeten worden.
Honden die dit gemuteerde gen bezitten kunnen niet tegen bepaalde medicijnen.

De merle kleur is ook de drager van de blind/doof factor. Door kruisen van twee merles kunnen de puppy's doof en/of blind zijn. Let bij de aankoop van de pup daarom op of de ouders niet beide de merle kleur hebben.

Heup en oogproblemen. let bij aankoop erop dat de ouders hierop getest zijn.